Elektroterapi

Elektroterapi

Elektroterapi är ett samlingsnamn för flera olika behandlingsformer där ström används för behandling av kroppens olika vävnader. Diadynamisk ström och galvanström är de vanligaste elektroterapiströmmarna och är också det strömmar som jag jobbar med. (Behandlingen ska alltså inte förväxlas med TENS.)Genom olika sorters strömmar så påverkas muskelvävnad och nervvävnad på olika sätt av elektroterapin. Strömmen vandrar mellan två plattor som placeras över eller på det område som man vill behandla. Elektroterapi ökar genomströmningen i den vävnaden som behandlas vilket leder till avslappning i spänd och stram muskulatur. Elektroterapi har en effektiv och långvarig effekt på den djupliggande muskulaturen som är svårare att nå genom massagen eller laserterapin.

Metoden har även en bra smärtlindrande effekt då man enkelt minskar svullnader genom att forsla bort vätska, minskar ödem, med hjälp av strömmarna.

Varför elektroterapi?


Bra smärtlindring då ödem och svullnader dras bort eftersom venerna vidgas och trycket i vävnaden sjunker. Slaggprodukter rensas bort snabbare vilket gör att området blir mindre ömt.


Avslappning i muskeln som behandlas då strömmarna stimulerar muskeln till normalt läge.


Får igång muskler som inte använts på länge eller som inte använts korrekt.


Bra vid kronisk eller återkommande inflammationer


Utmärkt att använda vid olika typer av nervskador då elektroterapin är väldigt bra på att förbättra nervernas ledningshastighet.

Hundar som inte får behandlas:


Hund med metallinplantat.

Hund med epilepsi.

Hund som är dräktig.

Det är 7 dagars karenstid för tävling med hund efter elektroterapi.