Vibrationsplatta

Vibrationsplatta

Träning och behandling på vibrationsplatta har använts en tid av både veterinärer och rehabiliteringspersonal på flera svenska djursjukhus och kliniker. Att behandla på vibrationsplattan ger flera goda effekter så som ökad muskelstyrka, balans, koordination, ökad blodcirkulation i kroppen samt underlättar återhämtningen i kroppen.


Den faktorn som påverkar träningen och behandlingen är svängningarna på vibrationsplattan. Plattan jag använder utför rörelser mellan 0-40 hertz. Rörelserna sker i vertikal riktning (upp/ner) vilket ger lederna en naturlig belastning. Fördelen med det är att hunden känner sig bekant med rörelserna och känner inget obehag. Genom impulserna från plattan framkallas en sträckreflex som får musklerna i benen, höften, bålen och ryggen att växla mellan att vara spända och avslappnande. Muskelarbetet sker på impuls från ryggmärgen och är inget som hunden själv kan bestämma. 


Men träning på vibrationsplatta vid 15 Hertz så framkallas dessa muskelkontraktioner 15 ggr/sek, i flera muskelgrupper samtidigt. Det blir flera hundra muskelsammandragningar som sker på en minut.

Detta innebär att på 5 minuter har hundens muskler fått jobba lika mycket som vid en längre tids fri motion för den.


Med vibrationsplattan kan man både rehabilitera och förebygga skador. Den fungerar bra vid fettförbränning och vid avslappning.

De lägre frekvenserna används vid start i rehabilitering för balansträning, mobilisering och ökad blodcirkulation vid till exempel hältor. Lederna värms upp och kan med fördel användas på hundar med ryggmuskelspänningar och atros.


Vibrationsträning kan påbörjas tidigt i rehabiliteringsfasen och påskyndar normalt läkningen.

Då inte alla hundar låter sig masseras är vibrationsplattan ett bra komplement. Även de flesta katter är positiva till vibrationsbehandlingar.


Varför vibrationsträning/behandling?


•För uppbyggnad och underhåll av allmänfysik


•Som skadeförebyggande träning under tävlingssäsong


•För ökad blodcirkulation med goda hälsorelaterade påföljder


•Effektiv återhämtning


•Bra för hundar med ryggproblem som artros, spondylos, förkalkning av disk.


•För behandling av obestämda smärtsymptom i rygg, höft, knä, bog, armbåge


•För ökad rörlighet och smidighet i låst och spänd muskulatur


•Bra mot benskörhet


•Bra mot muskelförtvining


•För överviktiga i igångsättningsskedet


•Vid uppbyggnadsträning efter ledoperationer


•Vid uppbyggnadsträning av bäcken instabilitet


Man får ingen konditionsträning med träning på vibrationsplatta så denna träning bör kompletteras med träning som ger puls och förhöjd andningsverksamhet så som raskare promenader, mm.


I vilka fall bör man inte använda sig av vibrationsträning/behandling?

- Dräktighet - Akut trombos - Allvarlig hjärt/kärlsjukdom - Pacemaker - Nyopererad, akut sårläkning - Hornhinneavlossning - Öronproblem - Navelbråck - Akuta inflammationstillstånd - Höft eller armbågsledprotes - Vid metallimplantat skall man konsultera med veterinär - Akuta och i tidigt skede konservativa diskbråck (är en mycket bra behandlingsform efter den akuta fasen) - Wobbler syndrom (konsultera med veterinär) - Epilepsi - Allvarlig benskörhet (konsultera med veterinär) - Tumörer


Vibrationsplattan är en utmärkt behandlingsform även för katter.

Välkommen hit med kissen!